zondag 23 maart 2008

Beautiful Boy, De band tussen Emile Coué en John Lennon

Een poosje geleden kocht ik een oud medaillon. Nu zijn er miljoenen medaillons. Vaak religieuze maar ook veel met een fotootje van een geliefde erin of met een, al dan niet gevlochten, haarlokje van een dierbare.
Mijn medaillonnetje hoort niet bij een van deze categorieën. Het is gemaakt van doublé goud en koper en afgaand op de art deco-versieringen dateert het uit ongeveer 1920. Zo te zien is het vaak gedragen; de inscriptie en versieringen zijn behoorlijk afgesleten.

Het is een wondertje dat zowel het haakje bovenaan als het kwastje aan de onderkant nog volledig intact zijn.
Op de voorkant is een tekstje gegraveerd: ‘Day by Day’. En als je het open maakt zie je een op maat gemaakt stukje karton waarop gedrukt staat:

“Day By Day
In Every way
I’m Getting
Better
And
Better”

Coué-kenners weten het: dit is de beroemde spreuk die de Nancy’sche apotheker Emile Coué honderdduizenden volgelingen liet herhalen tot ze de door hen gewenste verbetering van lichamelijke of geestelijke gezondheid bereikten.
Coué bezocht talloze landen om zijn boodschap te verspreiden. In Nederland vond hij een trouwe medestrijdster in Mia Kloek Pirée. In Coué’s visie is voor de werking van de suggestie de verbeelding belangrijker dan de wil. Hij ruimt in zijn methode royaal plaats in voor kinderen. Mia Kloek Pirée doet dat ook. Zij verklaart: ”Wat het kind op de eerste plaats noodig heeft, is karakter-vorming. Karaktervorming door Emile Coués goede suggesties. De Coué-leer is een bron waaruit te putten valt om kinderen op te voeden tot menschen met karakter.” Zij benadrukt dat alles dat de moeder al vanaf voor de geboorte doet en laat invloed heeft op het kind. Zolang het kind zelf de auto-suggestie niet kan toepassen, moet de moeder het kind de algemene formule, Elke dag wordt je in alle opzichten beter en beter” suggereren.

Kracht door herhaling
Het meest gebruikt hulpmiddel bij de Coué methode waren waarschijnlijk de touwtjes met een aantal knopen. Dat deed dienst als een soort rozenkrans bij het reciteren van Coué’s spreuken.
Door mijn medaillonnetje weten we nu dat ook luxueuzer hulpmiddelen gebruikt werden.

D it soort zelfhulpsystemen heeft een taai leven. Telkens als het verdwenen lijkt wordt het
herontdekt door mensen die het weten in te passen in hun leven van alledag. Zoals Beatle John Lennon. In zijn lied ‘Beautiful Boy (Darling Boy)’ dat hij in 1980 schreef voor zijn toen 5 jarige zoon Sean zien we een passage die ongetwijfeld ontleent is aan Coué.* Het lied gaat over een vader die zijn zoon voor het slapen gaan geruststelt: ‘de monsters zijn op de vlucht en je vader is hier.’ De jongen wordt aangespoord om voor hij gaat slapen een gebedje op te zeggen:
‘Beautiful Boy (Darling Boy)
Close your eyes,
Have no fear,
The monsters gone,
He’s on the run and your daddy’s here,

Beautiful,
Beautiful, beautiful,
Beautiful Boy,

Before you go to sleep,
Say a little prayer,
Every day in every way,
It’s getting better and better,

Beautiful,
Beautiful, beautiful,
Beautiful Boy,

Out on the ocean sailing away,
I can hardly wait,
To see you to come of age,
But I guess we’ll both,
Just have to be patient,
Yes it’s a long way to go,
But in the meantime,

Before you cross the street,
Take my hand,
Life is just what happens to you,
While your busy making other plans,

Beautiful,
Beautiful, beautiful,
Beautiful Boy,
Darling,
Darling,
Darling Sean.

Je bent geneigd te denken: goh da’s interessant, zo’n ouderwetse doe-het-zelf therapie opnieuw onder de aandacht brengen met zo’n moderne grammafoonplaat. Wie dat denkt vergeet dat Emile Coué óók de nieuwste technologie gebruikte. 58 jaar voordat Lennon zijn ‘Beautyful Boy’ zong werd door Emile Coué zelf op een door de platenmaatschappij Columbia Graphophone uitgegeven grammafoonplaat verteld wat zijn systeem inhoudt en hoe je die kunt gebruiken.

* Met dank aan Hans Eland.

Literatuur Grammafoonplaat:Émile Coué, Emile Coué's Own Method of Self Mastery, Two Columbia Graphophone records, cat # 80853 to 80856, c. 1923
• Coué, E., Zelfbeheersching door bewuste Autosuggestie, 1931 Theosofische Uitgeversmij.
• Kloek Piree, Mia, Tien jaren Coué-arbeid,1934, Instituut Coué, Amsterdam-Den Haag, 2 ed. Kloek-Piree, M. De practijk der suggestie en autosuggestie,1948, De Tijdstroom,Lochem,1 ed.Zowel Lennon’s lied ‘Beautyful Boy’ als de lessen van Emile Coué zijn hieronder te beluisteren.

Emile Coué (1857 - 1926)

John Lennon (1940-1980)

Klik op een naam voor de geluidsweergave


Geen opmerkingen: